Ketam Melayu & Ketam Cina

To my dear friends… tak ramai lagi orang melayu yg dah sampai ke tahap ketam cina ni…
Btw, bior la kite jadi 'orang' asalkan jgn jadi ketam… gelak2 jugak tapi 'SQ' kena lebih sinar & gumbira…roger!


Korang suke makan ketam...? Ini adalah untuk renungan bersama.. Mungkin cerita Ketam Melayu & Ketam Cina ada benarnya...



Tak lama dulu ada seorang melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik cina yang menjual ketam.


Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka?


Cina: Ada...ada...lu mau ketam cina ka ketam melayu?


Melayu: Aik! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek? Cuba lu tunjuk
mana ketam melayu, mana ketam cina?


Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup...ketam cina.......sana dalam
bekas tak ada tutup...ketam melayu la....


Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup...ketam melayu apek tak
kasi tutup?


Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar...yang lain akan tengok
dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nanti lama-lama
semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.


Melayu: Ketam melayu tak itu macam ka?


Cina: Ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu
kaki ketam tadi...jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja
keluar...yang lain biar dalam bekas. Kalau dia sudah keluar, dia
terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.



Begitulah cerita ketam melayu dengan ketam cina. Hakikatnya, jika orang cina berniaga....cina lain tak kacau...dia tengok aje dan belajar macam mana boleh berjaya. Cina dah berjaya tu pulak, akan
ajar cina lain agar berjaya jugak.


Kalau orang melayu, bila satu melayu nak berjaya, melayu lain akan guna apa saja supaya melayu tu jatuh balik. Macam ketam melayu, bila sekor ketam dah berjaya nak naik, ketam lain tarik kaki dia, at last
sorang pun tak dapat naik . Lepas tu mulalah bergaduh sesama sendiri.


Itulah hakikat sebenar sekarang ini. sebab tu melayu tak maju ....Nak maju kenalah ubah nasib kita ini supaya lebih competitive. Bukansemuanak kena 'spoon feed'. Mesti tunjuk usaha (EFFORT) yang betul.
Otherwise , kita semua akan jadi bahan sejarah. Bak kata Karam Singh Walia ...'Ke langit tak cecah, ke bumi tak sampai'







 P/S : Tapi kalau ketam yang sebenar-benarnya ketam, kalau buat masak lemak memang sodap!







-Bersambung- aka -To be continue-

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Oh Belog!

Apesal! Apesal! Apesal!

Blogobo.. Blogobo.. Blogobo

Komuniti Blogger Pahang

Sensei-Itok-WanUSJ-Along Productions. Powered by Blogger.