Selamat berpuasa di RAMADHAN, 1432 Hijrah ini..


Saya memohon maaf andai ada keterlanjuran selama ini ye..

Semoga puasa kita kali ini diterima olehNYA dan bertambah baik dari masa yang lalu, InsyaAllah :)

PERTAMA RAMADHAN - FOTOGRAF

P/S : Moga rohnya penyanyi asal lagu ini, SAMRIN dari kumpulan FOTOGRAF ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh dan beriman hendaknya. Al-Fatihah..

-Bersambung- aka -To be continue-

Ultras Malaya yang GEMPAQ!


Hari ni aku gatal tangan dok pegi dari profile ke profile. Tup! Tup! Jumpa pulak video satu kumpulan penyokong yang dinamakan ULTRAS MALAYA.

Fuhhh! Best giler diorang ni beb! Penyokong Malaysia yang sehabis baik ini memang penuh dengan semangat.

Aku harap dapat jumpa diorang kat stadium Bukit Jalil malam nanti sebab tiket game ni dah SOLD OUT!

Sila perhatikan gelagat mereka dalam video-video ini :

ULTRA MALAYA PART 1

ULTRA MALAYA PART2

ULTRA MALAYA PART3

P/S : Kalau lah dapat dengar lagu macam yang dalam video pertama tu alangkah bagus nya malam ni kat stadium Nasional Bukit Jalil..

-Bersambung- aka -To Be Continue-

Spoiler One Piece 633 dah keluar!


NEW UPDATES : BEGIN TO READ FULL  ENGLISH TRANSLATION HERE!

Sekarang One Piece dengan spoiler 633 dah release beb!

Tak sabar pulak aku nak tunggu full translation yang aku jangka awal pagi esok paling cepat waktu Malaysia.

Anyway, korang tengoklah dulu page PERMULAAN nya ye.. WUHOOO!


A little synopsis :
coverstory: Island of Giants "Little Garden" Dorry and Broggy are still fighting.

The reason why Shirahoshi knew the perpetrator was because Megalo saw the whole thing, and told Shirahoshi
She kept it a secret because Hodi may vent his hatred towards someone for it, and her mother would be saddened by it
She followed her mother's last words which was not to hate anyone, and kept it to herself for 10 years
Hodi calls her a fool, and attacks the king and the princes with Yabusame (the water shot)

The fishmen children asks Madame Shirley when the pirate with the hat is coming to destroy the island
"I wish he'd come right now! If he rampages here right now, we'd be in trouble.. but those guys would be in bigger trouble right!?"
The adults who heard those words also wished the pirate would come right now

Hodi tries to finish the king off.
Shirahoshi: Luffy-sama!! Please protect my father!!
Luffy jumps out of Megalo's mouth! He darts towards Hodi, and kicks him.

Luffy: Hurry up, guys!!
Nami appears, and snatches the Tenryuubito's letter (the one Otohime brought back) and the keys to the King and Princes' locks
Robin uses them to release the princes

In the sky is Hoe and the Sunny.
Gaon cannon is shot to take out the fishmen pirates, and Hoe rescues Neptune
This whole attack was pre-planned with Jinbe.
The denizens of Fishman Island asks the strawhat pirtes if they are friends or foes.
Luffy: Friend or Foe...? Well, you decide yourselves!

The straw hat pirates all gather at the plaza. Jinbe gets ready to fight alongside them too!

Chapter end

Credit :PowerMangaForum

-Bersambung- aka -To be continue-

Naruto 549 Spoiler is coming out! Oraiit!


NEW UPDATES : BEGIN TO READ FULL  ENGLISH TRANSLATION HERE!

I myself can't wait when is the release every week.

And guess what, Naruto 549 is coming out. I will update you guys back when is the translation done estimate by tomorrow morning.



Credit to : Narutoverse

-Bersambung- aka -To be continue-

Sila berikan sokongan tidak berbelah bagi kepada SKUAD HARIMAU MALAYA!


Sixth Sense - Kita Boleh


Maju terus Malaysiaku
Berkibarlah Jalur Gemilang
Go!

Dipersembahkan jiwa ragaku untukmu
Ku baktikan karyaku untukmu Malaysia
Kan ku junjung tinggi-tinggi Malaysiaku
Harumkanmu di persada antarabangsa

Katakan boleh (boleh)
Pastikan boleh (boleh)
Katakan boleh (boleh)
Kita kan boleh

Maju terus Malaysiaku
Berkibarlah Jalur Gemilang
Maju terus Malaysiaku
Berkibarlah Jalur Gemilang

Katakan boleh (boleh)
Pastikan boleh (boleh)
Katakan boleh (boleh)
Kita kan boleh

Katakan boleh (boleh)
Pastikan boleh (boleh)
Katakan boleh (boleh)
Kita kan boleh

Maju terus Malaysiaku
Berkibarlah Jalur Gemilang
Maju terus Malaysiaku
Berkibarlah Jalur Gemilang

Maju terus Malaysiaku
Berkibarlah Jalur Gemilang


P/S  : Aku try cari lagu ni dalam version yang baru khas untuk edisi piala kelayakan Piala Dunia tapi tak jumpa.. Di harapkan SKUAD HARIMAU MALAYA boleh mencari rentak sama atau lebih lagi macam dalam perlawanan akhir Piala Suzuki AFF tahun lalu!

-Bersambung- aka -To be continue-

Menjemput kalian ke majlis 'pecah tanah'..


Hahaha! Teruja aku ni wei. Dah lama aku tak menjenguk facebook aku.. Ada dalam 6 bulan dah kott.. Bersawang abes wei!

Pada korang yang sudi follow & jadi silent reader blog yang tak seberapa ni, terima kasih daun terup diucapkan.. kehkehkeh!

And now, I'm officially open back my chilling down area.. Wan USJ' Facebook
Ini lah majlis 'Wan USJ's chilling area are now open!'

Pada sape-sape yang sudi nak jadi friend or like my profile ini dipersilakan lah ye.

Nah! Kalau lah Facebook ini sebuah negara, ianya akan menjadi negara ketiga terbesar di dunia! Fuuuuu!


P/S : Kamu, kamu, dan kamu memang dijemput ke majlis 'pecah tanah' tersebut.


-Bersambung- aka -To be continue-

Gangguan Syaitan: Antara Syirik Dan Sunnah




Sakit dan ketidak-ketenteraman yang terhasil dari gangguan syaitan bukan lagi sesuatu yang asing di dalam masyarakat kita. Walaupun masyarakat barat di masakini langsung tidak mempercayai kewujudan syaitan, apalagi mempercayai kesan buruk yang boleh diberikan syaitan kepada manusia, namun bukti yang 'membanjiri' mereka, hatta bukti yang datang secara saintifik, memaksa mereka mula untuk mengkaji dan mempercayai hal ini.



Keadaan ini mengingatkan penulis bahawa suatu ketika dahulu, saintis psikologi tidak mempercayai wujudnya fikiran kognitif, namun kehadiran psikologi kognitif telah menyangkal idea mereka secara mutlak. Begitu juga halnya dengan alam ghaib, atas bukti yang melampau banyaknya, tidak mustahil suatu hari nanti mereka akan menerimanya secara total.

Berbalik kepada tajuk asal kita. Apabila seorang dari kita diganggu jin atau syaitan, pada kebiasaannya kita akan merujuk kepada golongan-golongan yang lebih tahu di dalam selok belok hal ini, iaitu biasanya golongan ustaz. Penulis teringat kisah-kisah orang terdahulu, yang memandang segala bacaan atau teknik yang digunakan golongan ini langsung tidak akan dipersoal, kerana bagaimana carapun yang mereka gunakan, akan diterima oleh orang awam, atas nama 'ikhtiar'.

Alhamdulillah, kini telah wujud ramai golongan yang mula khuatir dengan kemurniaan aqidah mereka, adakah teknik perubatan yang digunakan oleh si fulan bertepatan dengan kehendak Al-Quran dan Sunnah yang sahih? Adakah teknik yang mereka gunakan tidak terlibat dengan najis syirik? Bagaimana impak teknik yang bercampur gaul dengan syirik itu ke atas keimanan kita?

Maka persoalan-persoalan inilah yang akan cuba dikupaskan di sini. Penulis juga akan turut membawakan beberapa isu lain yang dipandang berkaitan dengan perihal ini.


1) Pastikan bahawa sakit itu adalah sakit yang berpunca dari jin dan syaitan.

Ini merupakan perkara asas yang perlu dilakukan. Jikalau ada tanda-tanda sakit seperti batuk yang tidak terhenti, muntah tanpa diketahui punca, atau dengan kata-kata lain, tanda-tanda sakit yang mungkin juga berpunca dari sakit fizikal yang normal, cubalah bawakan dahulu berjumpa doctor, kerana jikalau sakit itu sakit fizikal, buruk padahnya jika lambat diubati. Hal ini penulis pandang sangat-sangat penting, kerana ramai penulis berjumpa orang yang asal sakit sedikit, 'ada orang buat', demam lambat sembuh, 'ada orang dengki lah tu', dan sebagainya. Akhirnya sakit yang ringan menjadi bertambah berat dan sampai ke tahap yang sukar diubati lagi.

Namun jikalau sakit itu benar-benar nyata keanehannya, seperti tanda kena cakar dan berdarah, muntahkan paku atau miang buluh, maka itu jelas perbuatan sihir. Yang penulis maksudkan di atas ialah tanda-tanda yang ada kemungkinan sakit fizikal.

Suka diingatkan di sini, hal-hal seperti ternampak lembaga yang menakutkan, atau mendengar bisikan-bisikan suara, itu juga ada kemungkinannya memerlukan perhatian pakar minda, seperti ahli psikologi. Pernah penulis terserempak dengan kes seorang pemuda berumur 15 tahun, yang asyik berkata dia nampak makhluk-makhluk dengan wajah yang menakutkan, dan dipercayai dia diganggu jin. Maka penulis menasihatinya berjumpa dengan pakar psikologi klinikal, dan alhamdulillah setelah mengambil ubat yang diberikan, fikirannya telah kembali seperti biasa, tanpa perlu bantuan 'bomoh' dan sebagainya. Tambahan pula, pelbagai bomoh telah dia upah, akhirnya ribuan ringgit habis dan penyakitnya tidak juga pulih!

Jikalau sudah pasti sakit tersebut bukanlah sakit fizikal atau mental, maka sakit itu besar kemungkinannya datang daripada gangguan anak cucu Iblis. Antara kesan-kesan daripada gangguan iblis dan syaitan adalah:

i) rasa tidak tenang hati, selalu rasa serba tidak kena.
ii) rasa takut yang tidak diketahui puncanya.
iii) Terlalu sukar untuk bangun solat.
iv) Jikalau sudah bersuami isteri, terasa tidak senang apabila bersama.
v) Selalu rasa cenderung kepada marah, walaupun tiada apa untuk dimarahkan.

Jikalau terdapat wujudnya tanda-tanda ini, maka ada kemungkinannya gangguan telah bermula.


2) Melawan sihir dengan sihir.

Jika ada di antara kita yang sakit, dan dibawakan kepada bomoh yang nyata-nyata menggunakan sihir di dalam berubat, maka ini adalah haram hukumnya. Kerana sihir itu termasuk di dalam amalan syirik, kerana sihir menggunakan perantaraan jin/syaitan di dalam berubat. Bagi orang awam, antara tanda-tanda bahawa si pengubat menggunakan sihir adalah:-

i) Pesakit dinasihati supaya menjauhkan diri dari air selama mana dia sakit. Ini jelas teknik sihir, kerana syaitan mahu menjauhkan kita dari wuduk dan mandi hadas, dan apabila kita tidak boleh berwuduk atau mandi hadas, jelas kita akan meninggalkan solat yang wajib!

ii) Menggunakan kemeyan dan asap. Sama sekali tidak ada di dalam teknik perubatan Rasulullah saw. Kaedah perubatan cara baginda S.A.W akan diterangkan di bahagian akhir artikel ini.

iii) Menggunakan jampi serapah yang tidak difahami. Khususnya jikalau si pengubat menggunakan perkataan seperti 'ya rijaalul ghaib' (wahai orang-orang ghaib!) dan juga 'ya arawaahal muqaddasah' (wahai roh-roh yang suci). Juga bukan dari kaedah Baginda Rasulullah S.A.W, kerana haram kita memohon pertolongan dari yang ghaib, selain Allah S.W.T.

iv) Meminta pengeras seperti telur ayam, ayam panggang, pulut kuning dan sebagainya.

Jikalau ada tanda-tanda di atas, maka jauhilah daripada meneruskan perubatan dengan orang tersebut.

Suka juga penulis ingatkan, selain daripada kaedah yang digunakan si pengubat, adalah penting bagi kita untuk melihat kepada keperibadian si pengubat itu sendiri. Jika amalan hariannya kita lihat sesuai dengan amalan Rasul S.A.W, seperti kerap berpuasa, solat sunat yang banyak, banyak berfikir tentang selok-belok agama, suka mengajarkan ilmu agama kepada orang lain, fasih membaca Al-Quran, bahkan memahami dan selalu menceritakan isi kandungannya kepada orang lain, menghayatinya, menyintai sunnah Nabi S.A.W, maka insya-Allah, dia adalah pengubat yang baik.

Sekiranya si pengubat rokok sentiasa di tangan, solat mengajinya jarang dilihat, jampi serapahnya sukar difahami, bunyinya pun karut marut, maka lebih baik dijauhi.


3) Hukum berubat dengan pengubat yang kita tidak tahu amalannya baik atau buruk, dan tidak diketahui kaedahnya sunnah atau tidak.

Ketika seorang daripada kita sedang sakit teruk, dan dibawakan kepada seseorang yang tidak kita ketahui bagaimana kaedahnya, adakah sunnah atau tidak, maka ini hukumnya HARUS, kerana kata ulama', kita di dalam keadaan darurat, sakit, takkan pula ketika itu kita sibuk menyuruh si pengubat bacakan jampinya bagi kita memastikan betul salahnya. Maka keadaan ini, harus hukumnya untuk berubat dengannya, dan kesalahannya, andaikata dia beramal dengan jampi yang salah, maka dosanya adalah di atas diri pengubat.

Terdapat si pengubat yang baru sahaja kita melangkah masuk ke rumahnya, dia terus berkata 'aku tahu apa yang telah terjadi pada engkau', sekiranya begitu sudah sah dan pasti pengubat tersebut adalah pengamal sihir. Kerana hatta Rasulullah S.A.W sendiri tidak tahu perkara ghaib seperti itu. Kerana itu jelas kita melihat di dalam sirah, tanpa pemberitahuan dari Jibrail as, Rasulullah S.A.W tidak akan tahu siapakah orang munafik di antara pengikutnya!

Ini kerana bomoh atau tukang tilik mengetahui perkara ghaib dari perkhabaran qarin, iaitu syaitan yang mendampingi kita setiap waktu. Di dalam hadis sahih bukhari, Rasulullah saw bersabda,
"Wahai Aisyah! Syaitanmu telah membuatmu berasa demikian", tanya Aisyah, "bersamaku ada syaitan?" Jawab baginda S.A.W, "Ya". Tanya Aisyah, "Adakah bersama semua manusia ada syaitan pendamping (qarin)?", jawab baginda saw, "Ya". Tanya Aisyah lagi, "Engkau juga ya Rasulullah?", jawab Rasulullah S.A.W. "Ya, tetapi dengan izin Allah aku terpelihara dari kejahatannya".

Qarin, atau syaitan pendamping inilah yang berhubungan dengan bomoh, iaitu qarinnya berhubung dengan qarin si pesakit, dari situlah bomoh mengetahui hal-hal yang telah terjadi kepada pesakit. Maka dengan ini, tahulah kita bahawa tipu daya syaitan itu sebenarnya lemah.


5) Kaedah perubatan Rasulullah S.A.W.

Di antara cara Rasulullah S.A.W bagi mengubati gangguan jin dan syaitan adalah:-

i) Membaca surah Al-Baqarah ke telinga si pesakit. Baringkan si pesakit dan bacakan surah Al-Baqarah di telinganya, kerana syaitan sangat takut kepada surah Al-Baqarah. Sabda Nabi saw di dalam musnad Ahmad Hanbal, "Janganlah jadikan rumah kamu sunyi seperti kuburan. Rumah yang dibacakan surah Al-Baqarah tidak akan dimasuki syaitan".

ii) Membacakan surah Al-Falaq dan An-Naas, dan menyuruh pesakit mengamalkannya, seperti mana kita lihat di dalam hadis di atas.

iii) Membaca "a'uzu bikalimaatillah at-taammah, min syarrima khalaq", iaitu aku berlindung dengan kalam Allah, daripada kejahatan yang Dia ciptakan. Ini merupakan amalan yang diajarkan kepada Rasulullah saw kepada para sahabat. Juga dari amalan sunnah banyak membaca "A'uzubillahi minas syaitaanir rajiim".

iv) Membacakan Ayat Kursi sebelum tidur. Kata syaitan sendiri kepada Abu Hurairah ra, "Sesiapa yang membacakan Ayat Kursi setiap kali sebelum tidur, maka dia tidak akan dihampiri syaitan hingga ke pagi", dan amalan ini disahihkan oleh Rasulullah S.A.W.

v) Membacakan jampi Jibrail as ke atas pesakit, iaitu "Bismillahi arkiq, min kulli syai'in yukziq, wa min kulli sharrin haasid, Allahu yushfiq, bismillahi arkiq", yang bermaksud, "Dengan nama Allah aku jampikan engkau, dari segala apa yang mengganggu dirimu, dan dari segala kejahatan orang yang dengki, Allah lah yang menyembuhkan kamu, dengan nama Allah aku jampikan engkau". Jampi ini dibacakan Jibrail as ketika nabi terkena sihir, dan Rasulullah S.A.W sembuh setelah sekali bacaan. Jampi ini juga boleh dibacakan ke atas air, dan diberikan kepada pesakit untuk mandi dan minum.

vi) Menggunakan daun bidara untuk dijadikan air mandi kepada pesakit, atau diberikan kepada pesakit untuk di hidu. Kaedah ini dipelopori oleh Ibnu Taimiyah. Ini kerana beliau mendapati jin amat alah kepada bau daun bidara. Kaedahnya, ikatkan sedikit daun bidara kepada batu-batu kecil, dan rendamkan di dalam botol berisi air. Ambil sedikit air dari botol dan dicampurkan di dalam air mandian, paling kurang selama seminggu.

vii) Mencari punca sihir, sepertimana di dalam hadis, dan menghapuskannya. Ini merupakan kaedah yang paling berkesan di dalam mengubati sihir.

viii) Adapun cara yang terakhir tetapi juga terpenting, adalah si pesakit menyemak semula amalan dan disiplin dirinya menurut Islam. Jikalau ada di dalam hati perasaan hasad, dengki, enggan menutup aurat dan sebagainya, maka perbaikilah segera. Ini kerana syaitan, menurut Imam Ahmad Hanbal adalah seperti anjing yang kelaparan. Jika di tangan kita ada tulang dan daging, berapa kali kita halaupun anjing itu, ia akan datang kembali, kerana kegemarannya ada pada kita. Begitu juga syaitan. Syirik, bidaah, hasad dan sebagainya, adalah kegemaran syaitan, maka betapa baik si pengubat atau kaedah yang digunakan, jikalau si pesakit sendiri enggan berubah, maka tidak hairan jikalau gangguan datang semula.

Sesungguhnya tiada nasihat yang lebih baik dari perkataan Rasulullah S.A.W, dan tiada sunnah yang lebih baik dari sunnah Rasulullah S.A.W. Bagindalah sebaik-baik bapa, sebaik-baik suami, sebaik-baik jeneral peperangan, sebaik-baik guru, sebaik-baik pemimpin, sebaik-sebaik sahabat, dan sebaik-baik ciptaan. Dengan bantuan Al-Quran dan sunnah yang sahih, insya-Allah segala gangguan dapat kita hindari.

Ya Allah, jauhilah kami dari gangguan Iblis dan anak cucunya, laknatilah mereka, dan jauhilah mereka dari hamba-Mu yang soleh.

Ya Allah, tingkatkanlah kecintaan dan kefahaman kami kepada sunnah Muhammad S.A.W, leraikan prasangka kami terhadapnya andai ada, berikanlah kami kefahaman tentangnya dan jauhilah kami dari kejahilan tentangnya.

Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W , keluarga dan sahabat baginda.

Wallahhu'alam bisawab.

-Bersambung- aka -To be continue-

Yang BURUK nampak, yang BAIK senang buat lupa macam tu aje..


Aku rasional, aku relevan, aku bermutu dan aku terunggul!

Mesti ada orang yang macam nak muntah aje kalau baca statement sebentar tadi seperti di atas. Keh keh keh! Mesti lah diri aku sendiri yang puji kat diri sendiri ye dok? Nak harapkan orang lain, mau di caci maki lah diriku ini..

Dah jadi adat resam duniawi, kalau di beri bunga.. tak semestinya akan dapat bunga aje, pelempang atau penerajang padu maut si BAJA HITAM pon kadang-kadang mendapat. Seram siottt!

If someone, someone huh! If you are the person that feel you are related to this entry.. Please think the positive side, please.. Aku nak berkhutbah ke, nak berceramah ke atau nak buat konsert Akademi Fantasia ke.. Semua tu khas untuk menyedarkan kau sahaja wahai MAKHLUK TUHAN PALING AKU SAYANG.

If you ever wonder? Tu pon kalau kau sedar selama ni lah.. Seorang ayah kalau sayangkan anaknya, dia takkan biarkan macam tu aje beb! Kurang-kurang pon dia akan tegur.. paling teruk, pelempang singgah kat muka barang sedas dua kalau dah marah tahap rasuk dek syaitan nirrajim!

Begitu juga aku, kalau orang yang aku sayang buat benda yang aku tak suka tapi dia buat jugak.. memang patut lah aku tegur dan kau pon tahu aku bukan jenis orang yang suka guna kekerasan dibawah akta mandatori seksyen 6. Entah apa aku merapu ni..

Aku harap kau sedarlah dan memang itulah yang nak buat lately ni, tegur, tegur, tegur and it keep going sampai 'bom Hiroshima' macam dah meletup dalam kepala otak yang aku tak tau sejak bila aku tahan selama ni.. Aku ignore kau lepas kau tak tahan nak menahan syarahan aku yang baru peringkat muqadimah aje baru..

Aku kalau ikutkan, kau nak buat apa LAN*** pon aku peduli apa! Tapi atas sebab janji pada seseorang yang aku sangat hormati itulah yang mendatangkan semangat untuk aku bersama kau dengan kasih sayang semuanya khas buat kau. Kau tau tak? Tau tak? Pelempang mau?


P/S : Apa yang kau rasa remeh-temeh tu, bagi aku ianya isu yang cukup besar.. You don't have any idea what have I gone through from a long time ago?.. And I just keep it to myself. However.. Live Life To The Fullest!

-Bersambung- aka -To be continue-

Naruto 548 Spoiler is coming out! Okayyyy!


NEW UPDATES : BEGIN TO READ FULL  ENGLISH TRANSLATION HERE!


I myself can't wait when is the release every week.

And guess what, Naruto 548 is coming out. I will update you guys back when is the translation done estimate by tomorrow morning.


A little sy

tachi and Nagato are walking
Gaara and his father are having a conversation
Gaara's face is tear-stained
He's crying because he was loved
His father 'enters Nirvana'
Rikudō-mode Naruto and B meet Itachi and Nagato

the Second Mizukage is a nice guy
He uses Yin Release and genjutsu
Ōnoki vs. Mū
Ōnoki is losing ground

It says that the Mizukage doesn't use genjutsu, but summons clams

Ah. The cover also has Kakashi. Sorry. I didn't notice him, as I was distracted by the green in the centre. Naruto is lying sprawled



-Bersambung- aka -To be continue-

Banyak jugak blog yang aku dah follow [27 GAMBAR]


Diam tak diam dalam setengah tahun aku bergiat dalam blogging ni, dah banyak blog yang aku singgah & follow.

Terima kasih jugak pada yang sudi follow blog ni ye. Ok lah, aku dengan gigihnya dah cuba compile kan semua blog yang telah aku follow dalam bentuk gambar sahaja. Check it out!


In Alphabetical Order

-Bersambung- aka -To be continue-

He is tough and GAY!


Adoiyay! Malam semalam housemate aku kasi aku layan cerita Jepun yang berjudul 'HARD GAY'!

Memang kalau dalam budaya kita, gay atau istilah sebenarnya homoseksual agak taboo dan memang orang akan menjauhkan diri dari golongan ini.. You know what, mereka juga manusia macam kita.

Memang tak lari dari buat kesilapan. Kita cuma boleh berusaha untuk memberi khidmat nasihat dan dorongan pada mereka agar meninggalkan perbuatan yang dilaknat Tuhan itu.

Dah macam imam muda mula aku ni, hahaha! Ok, berbalik kepada rancangan Jepun itu. Hard Gay ini merupakan seorang yang agak kelakar dan happy go lucky.

Aku pun sebenarnya agak berat pada mulanya nak layan tapi argghhh! Aku dah terjebak akhirnya wei! Bukan jadi gay tapi aku suka layan rancangan tersebut.

Gelagat Hard Gay buat aku tak kering gusi dan aksi-aksi yang agak gay itu aku boleh terima sebab ianya LAWAK. So, kat bawah ni ada beberapa aksi HARD GAY buat tatapan kalian.. Ini adalah sebagai hiburan aje ye. Hooooo!

HARD GAY - Super Hard Gay To The Rescue


HARD GAY - To Fix Kid's Taste on Green Pepper

Untuk video Hard Gay yang lain, sila layari laman sesawang Youtube ye. Kalau tak nak tengok pun, takpe.. Laugh is the best medicine you know!

-Bersambung- aka -To Be Continue-

Bila BF gaduh dengan GF..


Bila timbul konflik antara pasangan kekasih, masing-masing mesti nak menang punya..

Yang si BF dengan hujah nya, yang si GF pulak dengan hujah nya jugak..

Dua-dua nak tegakkan benang yang basah..

Mungkin situasi ni aku boleh rangkumkan dalam 2 lagu kat bawah ni..

Mario Winans ft. P.Diddy - I Don't Wanna Know (Official Music Video)


[Verse 1 - Mario Winans]
Somebody said they saw you
The person you were kissing wasn't me
And I would never ask you
I just kept it to myself

[Chorus - Mario Winans]
I don't wanna know
If you're playin' me, keep it on the low
Cause my heart can't take it anymore
And if your creepin, please don't let it show
Oh baby, I don't wanna know

[Verse 2 - Mario Winans]
Oh baby
I think about it when I hold you
When lookin in your eyes, I can't believe
I don't need to know the truth
Baby keep it to yourself

[Chorus - Mario Winans]
I don't wanna know
If you're playin' me, keep it on the low
Cause my heart can't take it anymore
And if your creepin, please don't let it show
Oh baby, I don't wanna know

[Break - Mario Winans]
Did he touch you better then me (touch you better then me)
Did he watch you fall asleep (watch you fall asleep)
Did you show him all those things that you used to do to me (do to me baby)
If your better off that way (better off that way)
Baby what I like to say (all that I can say)
Go on and do your thing and don't come back to me
(Stay away from me baby)

[Verse 3 - P. Diddy]
I don't wanna know where your whereabouts or how you movin
I know when you in the house or when you cruisin
It's been proven, my love you abusin
I can't understand, how a man got you choosin (yeah)
Undecided, I came and provided
My undivided, you came and denied it (why?)
Don't even try it, I know when you lyin (I know when you lyin)
Don't even do that, I know why you cryin (stop cryin)
I'm not applyin no pressure, just wanna let you know
That I don't wanna let you go (I don't wanna let you go)
And I don't wanna let you leave
Can't say I didn't let you breathe
Gave you extra G's (c'mon), put you in the SUV
You wanted ice so I made you freeze
Made you hot like the West Indies (that's right)
Now it's time you invest in me
Cause if not then it's best you leave
Holla, yeah

[Chorus - Mario Winans]
I don't wanna know
If you're playin' me, keep it on the low
Cause my heart can't take it anymore
And if your creepin, please don't let it show
Oh baby, I don't wanna know



Shola Ama - You Should Really Know

Last week when you were cruisin
Your best friend moved to me, one again
I didn't want to tell you
So I just kept it to myself

[Chorus]
You should really know
I ain't playin you
Babe you gotta know
Cause your love is all im living for
And if you look into my eyes and you will know
Oh baby you should really know

(Background: Ya 3ayni, ya leel,
ya leili ya 3ayni, ya leel, ya 3eyni ya leel,
leely leely ya 3yuni x2)

I'm mad you think I hurt you
Cause your love means everything to me
And I aint keepin secrets - no no
I'm just keepin to myself

[Repeat Chorus]

[Bridge]
Do you think I want you to leave
When you mean so much to me
But if you don't want to stay
Then just let go of me
We would be better off that way
If you don't trust in me
An believe people say
You're the only one I see

[Naila Boss]
Boy you know that I got ya
Anything that you do boy you know I support ya - huh
How could you think I would do this to you
I thought wifey would mean more to you
I aint trying to say I weren't there that day
I'm just trying to say it didn't happen that way
Naila Boss the name is true, the game is true
You know I belong to you, come on

But if your trying give ultimatums
Then this right here is the point that I make yeh
Do you think I'd be your wife
Allezay, hot grade, i'm gonna be alright
Trust, cause the love we shared was so wrong
Shame, cause I felt it was so strong
It's okay, make your moves
Cause I know you'll be back in a year or two

[Repeat Chorus]

(Background: Ya 3ayni, ya leel,
ya leili ya 3ayni, ya leel, ya 3eyni, ya leel,
leely leely ya 3yuni x2)


P/S : Lagu female version lebih seronok untuk didengar sebab ada beat tabla dengan vokal ala-ala padang pasir..

-Bersambung- aka -To be continue-

Perihal Tabiat Makan


Sesungguhnya aku buang tebiat rasa nak makan nasi dagang.. Keh keh!

Memang mudah melakar impian, tetapi mungkin sukar untuk menterjemahkannya mengikut hakikat. Namun, biar apapun kemungkinan yang bakal berlaku, kita sebagai umat Islam perlu sedaya upaya menguatkan semangat agar apa yang dicitakan tercapai.

Sejajar dengan itu, seharusnya amalan pemakanan seharian kita perlu diubah agar dapat meningkatkan taraf kesihatan dengan pemakanan yang sihat berteraskan faham halalan tayyiban.

Mungkin runtunan nafsu terhadap makanan yang tidak berkhasiat menjadi penghalang kerana ia telah menjadi tabiat kita tetapi jika kita memiliki keazaman untuk mengamalkan pemakanan yang sihat dan seimbang, ia mungkin dapat diatasi.

Jika sebelum ini, kita seorang hamba Allah yang tidak pernah mengambil berat tentang sumber makanan yang menjadi darah daging kita, anjakkanlah sikap kita agar dapat berubah kepada gaya pemakanan dan hidup yang sihat serta menekankan kepentingan pengambilan makanan yang memberi kesan yang mendalam sama adajasmani mahupun rohani.


1. Orang yang makan sampai habis tidak tinggal sedikit pun makanan walau sebutir nasi di pinggannya = cermat, tertib, tidak boros.

2. Orang yang makan tetapi di pinggannya masih terdapat sisa makanan dan banyak makanannya yang tidak habis dimakan = boros, tidak berapa peka, kurang teliti.

3. Orang yang suka makan daging putih (ayam dll) = sabar, tidak suka marah.

4. Orang yang suka makan daging merah (kambing, lembu dll) =suka marah, tidak dapat mengawal diri.

5. 80% penyakit berpunca daripada makan.

6. Orang perempuan lebih peka soal makan berbanding lelaki. Atas faktor itu, perempuan lebih panjang umur berbanding lelaki (asbab)

7. Nabi kunyah 40 kali ketika makan.

8. Makanan boleh jadi racun dan boleh jadi ubat. Makan sesuatu makanan hendaklah berpada-pada.

9. Makan yang terbaik adalah sebelum maghrib ketika matahari masih ada.

10. Jangan makan terlalu kenyang kerana nisbah makanan dalam perut adalah 1/3 sahaja. Perut perlu menampung 1/3 makanan, 1/3 air dan 1/3 udara.

11. Tidak baik jika makan tengah malam. Nabi jika lapar tengah malam, nabi minum susu panas.

12. Jangan makan buah selepas makan. Makan buah sebelum makan kerana dapat membantu penghadaman.

13. Makan sewaktu lapar, berhenti sebelum kenyang.

14. Elok makan berjemaah kerana hidayah Tuhan turun mencurah-curah.

15. Di tangan kanan kita mengandungi 18 enzim penghadaman. Jadi makanlah menggunakan tangan.

16. Minum sejam sebelum makan dan sejam selepas makan.

17. Makan hanya 1 lauk saja. Jika makan ikan, ikan saja. Jangan campur ikan, daging, ayam dan sebagainya.



-Bersambung- aka -To be continue-

Spoiler One Piece 632 dah keluar! Ohohoi!


NEW UPDATES : BEGIN TO READ FULL  ENGLISH TRANSLATION HERE!


Sekarang One Piece dengan spoiler 632 dah release beb!

Tak sabar pulak aku nak tunggu full translation yang aku jangka awal pagi esok paling cepat waktu Malaysia.

Anyway, korang tengoklah dulu page PERMULAAN nya ye.. Huhu!
  


Credit :MangaReader

-Bersambung- aka -To be continue-

Naruto 547 Spoiler is coming out! Yeeha!


NEW UPDATES : BEGIN TO READ FULL  ENGLISH TRANSLATION HERE!


I myself can't wait when is the release every week.

And guess what, Naruto 547 is coming out. I will update you guys back when is the translation done estimate by tomorrow morning.


Credit to : Narutoverse

-Bersambung- aka -To be continue-

I Stalk Your Profile - Jazz Hayat/Aziz Harun


Menghargai bakat dari negara serumpun, Brunei Darussalam :)


Oooh ini kisah sedihku..
Aku mengharapkan sesuatu yang tak pasti
Di saat kau di sisiku
Hidupku terasa indah
Hidupku penuh warna-warni
Seperti pelangi

Ku akui kurindukan mu
Saat kau tiada disisi
Hancur hatiku
Bila kau sudah berpunya

I Stalk Your Profile
When I Miss You
Tengok semua you tanpa jemu

I Stalk Your Profile
When I Miss You
Adakah kau juga memikirkanku?

Semua gambar-gambar you bersama si dia
Dalam caption nya katamu 'Aku Cinta Dia'
Reaksi ku meluat
Tapi sedih pun ada
Memang kau ini pelayer
Tapi malangnya..
Ku mahu kau jua

I Stalk Your Profile
When I Miss You
Tengok semua you tanpa jemu

I Stalk Your Profile
When I Miss You
Adakah kau juga memikirkanku?

Kau seolah..
Memberiku harapan
Di saat sunyi
Rasa kesepian
Kau seolah..
Memainkan perasaan
Kini ku membencimu
Tapi aku yang tak tahan

I Stalk Your Profile
When I Miss You
Tengok semua you tanpa jemu

I Stalk Your Profile
When I Miss You
Adakah kau juga memikirkanku?

I Stalk Your Profile
When I Miss You
Tengok semua you tanpa jemu

Adakah cinta dibalas?


-Bersambung- aka -To be continue-

Creed - Higher




When dreaming I'm guided to another world
Time and time again
At sunrise I fight to stay asleep
'Cause I don't want to leave the comfort of this place
'Cause there's a hunger, a longing to escape
From the life I live when I'm awake
So let's go there
Let's make our escape
Come on, let's go there
Let's ask can we stay?

Can you take me Higher?
To a place where blind men see
Can you take me Higher?
To a place with golden streets

Although I would like our world to change
It helps me to appreciate
Those nights and those dreams
But, my friend, I'd sacrifice all those nights
If I could make the Earth and my dreams the same
The only difference is
To let love replace all our hate
So let's go there
Let's make our escape
Come on, let's go there
Let's ask can we stay?

Can you take me Higher?
To a place where blind men see
Can you take me Higher?
To a place with golden streets

So lets go there, lets go there,
Come on, lets go there
Lets ask can we stay?

Up high I feel like I'm alive for the very first time
Set up high I'm strong enough to take these dreams
And make them mine
Set up high I'm strong enough to take these dreams
And make them mine

Can you take me Higher?
To a place where blind men see
Can you take me Higher?
To a place with golden streets

Can you take me Higher?
To a place where blind men see
Can you take me Higher?
To a place with golden streets

-Bersambung- aka -To be continue-

Kali pertama join entry tagged.. Pecah rekod!



Pemilik blog yang comel selalu dihati, raplah-jingga.blogspot.com telah menjemput orang ini yang tak pernah pun main entry-entry tagged sebelum ni kehkeh! Ucapan terima kasih banyak juta-juta lemon aje yang mampu buat masa ni.

Untuk tidak melengahkan masa lagi, ayuh kita bermula.


Soalan untuk panaskan badan dulu.

1.anda lebih suka karipap sardin atau karipap kentang ? 
dua-dua asalkan menyelerakan serta masih hangat..

2.anda lebih suka air kelapa atau air tebu ?
disebabkan hanya 2 jenis aje air yang ditanya, saya kena pilih air kelapa.. (Dalam hati: kenapa tak tanya teh o ais limau..?)

3.apa pandangan anda mengenai isu jerawat tumbuh selepas makan kacang ?
untuk persoalan ini, memang tak logik sama sekali! Sebab takkan makan kacang, tup tup! Tumbuh jerawat on the spot.. Erk! Ke aku yang salah faham soalan ni?

4.anda paling tertarik dengan lelaki/perempuan yg mcmne ?
perempuan lah, takkan aku suka laki-laki pulak.. aku straight dowh! Kalau boleh, perempuan yang memahami dan menerima kekhilafan diri ini beserta kekurangan yang ada.. Chaiss!

5.apakah perkara yg wajib anda buat sblm tido ?
mana boleh cakap! It's boy's thing.. Tapi of course kena pejam mata..



Soalan yg mmerlukan anda berfikir dengan lebih mendalam.

1. andaikan ada org menghina ahli keluarge anda. apakah yg anda akan buat ?
Aku akan cakap 'Lu tak puas hati pasal apa dengan famili gua?'.. Marah dan-dan ni hahahaha! Tapi try lah wei sape-sape yang ada niat nak menghina famili gua! Think twice & beware of dog..

2. adakah anda akan tolong kawan anda yg dlm kesusahan wlupn dia pernah khianati anda ?
Bergantung juga kepada kesalahan orang tersebut.. Kalau ada pon, mintak-mintaklah dia try mohon pertolongan dengan orang lain dulu...

3. andaikan besok hari terakhir anda hidup.apakah perkara yg anda ingin buat sblm mati ?
* Taubat sebanyak-sebanyaknya pada Allah & mintak ampun pada semua orang dalam dunia..
* Berkumpul jumpa famili.. Kalau ajal dah sampai masa tu jugak, senang terus kebumi kat sana..
* Nak ajak seseorang tu kahwin pada hari terakhir aku, takut tak pasal-pasal dia jadi balu.. Kesian

* Baca Quran & selawat sebanyak-banyaknya ke atas junjungan besar kita, nabi MUHAMMAD s.a.w moga mendapat syafaat di SANA nanti..

4. adakah anda akan pilih org yg anda cintai atau org yg anda sayangi sbgai psgn hidup ?
Orang yang saya sayangi dan saya cintai.. ia adalah orang yg sama. Just her...

5. apakah yg mmbuatkan anda b'smgt untuk hidup sampai sekarang?
Abah, emak, adik-beradik, ehem-ehem.. Slogan aku 'LIVE LIFE TO THE FULLEST!'

6. andaikan masa dpt diputarkan balik,apakah yg anda ingin betolkn ?
Kalau masa berputar kembali.. guess what? Aku akan betolkan kembali jam yang berputar tu.. BELANI ITU JAM AAARR! MAU MAIN SAMA GUA!

7. adakah anda akan give up jika perkara yg anda lakukan asyik gagal?
Kalau benda yang tengah aku usahakan tu akan memberikan ganjaran RM 1 JUTA.. takkan sesekali aku give up.. Duit buat kawen & start bisnes tu beb!

8. adakah anda akan memaafkan org yg telah merosakkan kehidupan dan kerjaya anda ?
Chiss! Siapa yang berani tu? Apa dosa aku wei sampai sanggup ruin my career & my life? Sori, aku ter emo.. Sedangkan nabi ampunkan umat ye dak?

9. andaikan kawan anda menghidap penyakit b'jangkit. adakah anda akan masih bekawan dengan dia?
Mestilah kawan tapi dengan langkah-langkah pengawasan tertentu. SAY NO TO STIGMA & RACISM!

10. sesetengah org mengatakan budak-budak amatlah menyusahkan. apa pandangan anda ?
Pada pandangan saya, seperti KACANG LUPAKAN KULIT sungguh golongan itu. Diorang dah lupa yang diorang tu pernah jadi budak-budak & mungkin orang dewasa ketika itu mengatakan benda yang sama terhadap diorang.. Dan orang dewasa ketika itu juga pun juga lupa yang mereka pun suatu ketika dulu pon pernah jadik budak-budak.. Bla bla bla bla bla.. Bla bla bla bla bla bla


Semasa penulisan balas terhadap tagged blog itu, penulis blog ini dalam keadaan keMAMAIan yang melampau disebabkan waktu pon dah melepasi tengah malam.. Diharapkan cik Fasya Abadie yang sudi memberikan peluang keemasan ini berpuas hati dengan entry kali ini.

Selepas kamu, kamu dan kamu yang terbelit urat saraf medula oblogata nya ketika membaca jawapan tak logik aku tadi, silalah layan lagu yang boleh membuatkan sesiapa saja rasa macam nak shuffle walaupun hakikatnya tak reti.. Tetiba aku boleh teringat kat drama Aril AF yang bertajuk 'Shuffle Ini Milikku'.

LMFAO - Party Rock Anthem ft. Lauren Bennett, GoonRock

P/S : Bertuah sungguh rasanya..

-Bersambung- aka -To be continue-

Jalan-jalan bakal ditutup sempena BERSIH 2.0 hujung minggu ini





Aku tak tau lah betul ke tidak.. sahih atau pun tidak info ni. Tapi nampak logik jugaklah..

Ada sapa-sapa yang ada plan nak kuar weekend ni.. Better dok rumah aje. Pasti boring hidup korang!


Kalau nak keluar jugak, sila gunakan jalan alternatif ye.. Contohnya jalan air atau jalan udara untuk ke destinasi tujuan kamu itu. Kehkehkeh!

Sila perhatikan jalan-jalan yang terlibat yang selalu kamu gunakan di kawasan KL atau Selangor di bawah..


Jalan-jalan yang bakal ditutup pada hari Sabtu(9 Julai 2011):
   
1. Lebuh ampang.                                
2. KLCC.                                                
3. Bank negara.                                        
4. Dataran Merdeka.                               
5. Sogo.                                                 
6. Chow Kit.                                          
7. Menara Sultan Ismail.                         
8. Masjid Negara.                                    
9. Jalan Raja Chulan.                                 
10. Jalan Ipoh.                                             
11. Sentul.                                              
12. Jalan TAR.                                              
13. Jalan P. Ramlee.                                      
14. Jalan Bandar.                                      
15. Subang Jaya (near Segi).                
16. Sunway Pyramid and Subang Parade.                                                    
17. Federal Highway.                               
18. LDP.                                                 
19. KL-Seremban highway di Seri Kembangan.. 

                                                                  

Setakat hari ni, aku takde plan apa-apa kot.. Qada' tidur dari Jumaat malam sampai Ahad malam sambil set mode hibernate ala-ala beruang kutub dikala musim sejuk pon cantik gak ni..

-Bersambung- aka -To be continue-

.........


Korang ada nampak apa-apa tak selain titik-titik kat tajuk entry ni di atas nun? Aku saja taip macam tu sebab takde idea sebenarnya nak tulis apa..

Just nak kongsi lagu Exist yang bertajuk JANJI BIDADARI di mana lagu ini popular semasa aku di darjah 2 Baik.. Sekolah Kebangsaan Johol, Negeri Sembilan.


Masa tu aku masih ingat lagi time mandi sungai dengan kawan-kawan semua mandi sungai "BOLEN" aje masing-masing. Haa! Cari sendiri maksud tersirat di sebalik perkataan itu ye..

Semua orang naif aje tanpa mengira jantina memasing masa mandi sungai, takde perasaan malu pon. Budak-budak je time tu. Adoii! Blues siotttt!.

Kalau sekarang masih buat benda yang sama, tak tahulah apa jadi lepas tu. Korang imagine lah sendiri hahaha! Lagipon aku tengok budak-budak sekarang advance terlebih. Maklum sajalah, semua maklumat dihujung jari beb! Nak tgk tuut, taip tuut & keluar lah tuut nya..

Nampak, nampak tak? Dari permulaan entry ni macam takde idea nak taip. Tup tup! Ada pulak cerita yang berjaya direalisasikan. Tahniah kepada seorang aku. Keh keh keh!

-Bersambung- aka -To be continue-

Spoiler One Piece 631 dah keluar! Legaa..


NEW UPDATES : BEGIN TO READ FULL  ENGLISH TRANSLATION HERE!

Sekarang One Piece dengan spoiler 631 dah release beb!

Tak sabar pulak aku nak tunggu full translation yang aku jangka awal pagi esok paling cepat waktu Malaysia.

Anyway, korang tengoklah dulu page yang ada HODY JONES nya ye.. Cayalah!


Sedikit sinopsis :
Suddenly Decken appears with a weird look
My heart is broken, so I shaved head! (He only shaved the top lol)
Although it means very little as he wears a hat.
He finds Luffy to be an obstacle, and laughs as he tells others he thought up a good idea (to get rid of him)

In Gyoverly Hills, Neptune Army is decimated by the sea monsters
At Gyoncord Plaza, all the Hodi's men gather. Hodi is white haired now, and his body is a bit larger. Looks like he's fully awakened in power.
At the plaza Neptune soldiers fall in front of the sea monsters. One of them attempts to suicide bomb to take out one of the lieutenants, but Hodi stops him with a water attack Gekisui.
That attack goes through many buildings, and even reaches the Mermaid Inlet 150km away.

The three princes arrive at the Plaza. They take out the sea monsters
The lieutenants use ES pills to dope up, to fight the three.
Jinbe and Megalo head to the Plaza with Shirahoshi.

Editorial: Wait, where's Luffy!?
 


-Bersambung- aka -To be continue-

Naruto 546 Spoiler is coming out! Yesss!


NEW UPDATES : BEGIN TO READ FULL  ENGLISH TRANSLATION HERE!

I myself can't wait when is the release every week.

And guess what, Naruto 546 is coming out. I will update you guys back when is the translation done estimate by tomorrow morning.


A little synopsis :

Kakashi doesn't look good, probably going blind, he still on rampage and he is facing Itachi!

A flash back of Tobi and something about his identity and then back to the current timeline(rinne-sharingan), definitely not Madara, unknown shinobi in the 6th coffin, it could be Madara, but it's a little bit different.

Credit to : PowerMangaForum

-Bersambung- aka -To be continue-

Kerajaan nak berbaik-baik dengan 'hackers'? Congratz!


Kalau nak diikutkan, 4 Julai 2011 dah berlalu dan tak nampak apa-apa tindakan oleh kumpulan 'hackers' yang bergelar ANONYMOUS. Senyap sunyi aje... Untuk laporan siri 1, klik sini & untuk laporan siri 2, sila klik sini.


Kes ini sangat menarik perhatian aku lebih-lebih lagi selepas terbaca artikel kat KOSMO hari ini.

"

Kerajaan mahu dekati penggodam

PUTRAJAYA - Kerajaan mahu mendekati golongan penggodam siber agar lebih memahami dan memanfaatkan kemahiran dan bakat yang ada pada mereka.

Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Fadillah Yusof berkata, ia termasuk menghadiri persidangan tahunan pihak tersebut. Menurut beliau, terdapat juga perkara positif dalam kalangan penggodam.

"Untuk tujuan ini, CyberSecurity, Majlis Keselamatan Negara, polis serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia mesti bersama mereka agar kita dapat mengetahui rangkaian penggodam yang lebih luas.
"Akhirnya kita boleh memahami siapa penggodam yang baik dan jahat. Kita juga boleh mempelajari bagaimana untuk mempertahankan diri kita (daripada serangan penggodam)," katanya selepas merasmikan seminar mengenai jenayah siber di sini semalam.

Seminar tiga hari tersebut anjuran Jabatan Peguam Negara dengan kerjasama CyberSecurity Malaysia yang julung-julung kali diadakan memperkatakan tentang aspek perundangan dan teknikal jenayah siber.
Ketua Pegawai Eksekutif CyberSecurity Malaysia, Leftenan Kolonel (B) Datuk Husin Jazri pula berkata, terdapat pengajaran daripada kejadian serangan penggodam terhadap beberapa laman web kerajaan baru-baru ini.

Bulan lalu, 198 laman web di negara ini mula digodam selepas satu kumpulan yang bergelar Anonymous yang mendakwa berpangkalan di luar negara mengancam mengganggu portal rasmi kerajaan di alamat www.malaysia.gov.my.
 
Kumpulan itu bertindak demikian kerana mendakwa Malaysia menyekat hak asasi dengan membuat sekatan, bukan sahaja Internet, malah tayangan filem dan siaran televisyen.Sehubungan itu, kata nya, langkah perlu diambil untuk mendekati generasi muda yang memiliki bakat dan kemahiran siber.

Bagaimanapun, Presiden Persatuan Pembekal Kandungan Mudah Alih, Azli Paat mengingatkan kerajaan bahawa pendekatan berbaik-baik dengan penggodam siber hanya akan melahirkan lebih ramai pihak yang berminat melakukan jenayah siber pada masa depan.

Azli ketika dihubungi Kosmo! berkata, pendekatan itu juga dilihat seolah-olah kerajaan berkompromi dan mengaku kalah dengan serangan penggodam.

"

Komentar aku :

1. Apa yang dilakukan oleh golongan penggodam ini aku tengok menyamai BERSIH 2.0 versi cyber yang mahu suara dan masalah mereka didengar oleh pihak kerajaan.

2. Tindakan kerajaan ini amat dialu-alukan sebab sedia berbincang dan mahu mendengar luahan para pengguna internet melalui golongan hackers. Syabas!

3. Kepada pihak yang kurang bersetuju dengan niat kerajaan untuk berbaik-baik dengan penggodam tu, fikirkan kembali kebaikan dan manfaat yang bakal diperolehi tanpa ada sesiapa dilanda masalah di kemudian hari.

-Bersambung- aka -To be continue-

FRIDAY versi MATT MULHOLLAND.. Cool!


Masihkah anda ingat pada Rebecca Black yang top rating Youtube nya melalui lagu Friday seperti video dibawah. Siap dapat ugutan bunuh gara-gara video tersebut oleh para pengkomen tegar dek kesan infeksi setelah melihat video itu secara langsung haha! Malangnya, aku tak dapat cari video asal yang dah mencecah puluhan juta views itu disebabkan error ini :


"Rebecca Black - Fri..."
This video is no longer available due to copyright claim by Rebecca Black.

Tapi aku berjaya mengesan video lain yang juga mencecah jutaan views ini.. Enjoice!

Versi yang aku kurang gemar..

Bagi aku, kes beliau sangat unik sebab dia popular disebabkan video dan lagu tersebut tidak digemari ramai pihak. Tapi pada masa yang sama lagu beliau menjadi spoof atau saduran oleh ramai orang dan diuploadkan dalam Youtube itu sendiri.

Salah seorang yang aku berjaya kesan ialah Matt Mulholland. Beliau ini pada aku amat berbakat siott!
Saksikan bagaimana lagu yang scatchy Friday boleh berubah menjadi lagu yang penuh tragis. Cayalah! Dan aku dengan ini mengaku yang aku menggemari lagu ini secara tak langsung.. Chis! Chisss! Dan chissssss!

Versi yang aku cakap Super NICE!



AWEK! AWEK! SAPA MAU AWEK UNTUK DATING??



-Berambung- aka -To be continue-

Raksasa dalam badan kita??


Jangan risau.. Apa yang aku taip kat tajuk entry ni adalah kesinambungan dari tajuk bahasa Inggerisnya iaitu 'Monster Inside Me'.

Ianya merupakan sebuah dokumentari yang diambil dari channel Animal Planet.

Aku tak tahu kewujudan dokumentari ni kalau aku tak rajin surfing kat Youtube petang tadi. Memang tak dinafikan yang sebenarnya memang ada makhluk halus atau organisma seni yang tak nampak dek mata manusia hidup dalam badan kita.



Cumanya yang membezakan adalah organisma yang baik dan organisma jahat. Selami minda, selami akal & selami lautan dalam..

Part 1 - Parasite Monster Inside Me

Part 2 - Parasite Monster Inside Me

Part 3 - Parasite Monster Inside Me

Part 4 - Parasite Monster Inside Me

P/S : Aku tak tahu pulak dokumentari ni dah masuk Malaysia ke belum.. Nak gak tau pasal makhluk-makhluk halus yang dok dalam badan manusia ni.. Tapi kalau korang ada rasa something weird pada anggota badan korang masa tengok video kat atas ni tadi.. Normal la tu kot..

-Bersambung- aka -To be continue-

Lestari - Sekelip Mata Kau Berubah




Sesungguhnya lagu ini sama maksudnya dengan apa yang ada dalam benak hati ku ini.. Chisss! Ayat power tu beb hahaha!

Aku bangun pagi dah lewat.. Maklum lah pagi Sabtu. Aku off Sabtu & Ahad.. Perghh! Terasa nikmat cuti ketika ini.. Syahdu syahdu..

Sebab lagu version karaoke, so aku tak payah susah-susah nak letak lirik. Senang kerja aku..

 Masa lagu ni tengah top, aku masa tu form 2..

-Bersambung- aka -To be continue-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Oh Belog!

Apesal! Apesal! Apesal!

Blogobo.. Blogobo.. Blogobo

Komuniti Blogger Pahang

Sensei-Itok-WanUSJ-Along Productions. Powered by Blogger.