Maghi Belaja Bahse Klate Deh!


Untuk entry kali ni, aku baco pun suko soghe.. Lawok sengoti.. Hahahaha! Ni lah dia loghat kelate..

Pada sesape yang nak belaja loghat kelantan atau yg ade hajat nak kahwen dgn org kelantan..baik blajar kalu x..pening ppalo..heehehe..:P


Jum tgk vocabulary nye dulu:

Bokbong
- spesis musang
Ttuyup - pepatung
Pok Kor - spesis mengkarung
Ike Kkhonge - ikan cencaru
Gelenyar,Gletah - mengenyam, getik, gedik
Saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak - plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab "tuffah" = epal)
Mokte = rambutan
Kuk/kok = sekeh
njja = tendang
x cakno = x hirau
nyaknyo = kesian
bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `G' means sabdu))
debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang
rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
hungga = lari (bkn hungga bungga ekk)
cuwoh = curah
getek/etek = juga
tepoh = langgar
tubik = keluar
Siak duk ggobar = Jangan risau.. Don't worry, be happy!!!
Idak ko = cuma
Wak Gghgohi = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.(biase nyer dlm urusan perniagaan)
Dekpong Gak Eh = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth (kulit kelaghing = skin not smooth enough)
belengas = melekit
klikpah klikpah = terpinga pinga
lipotey = x tetap duduk
nneting = melantun


Namun ade jugak 'Kelantan + English??' = "Kelantalish" hahaha!
Contoh:

POZEK (deposit)
RIZAT (1.result)
NNEJA (manager)
ISTEK (estate)
SUWIH (switch)
MERKET (market)
BOKK (book)
RHOBA (rubber)pemadam


Kata penguat dlm bahaso Klate pun boleh tahan menarik:
      manis LLETING
      masin PPEGHAK
      pahit LLEPE
      mase PPUGHIK
      tawar EBER
      putih SSUEH
      hite LLEGE
      biru KKETU
      kuning NNEHE
      kenye BBONYAH
      comel LLOTE
      gemuk DDEBOK
      busuk BANGA
      hapok KOHONG
      nnakut/penakut apah
      cerhoh/cerah jheriloh
      jatuh celabok
      kuca hanya (suara mengidung sedikit)



Ada beberapa "bunga bahasa" dalam loghat kelantan yang unik.. Antaranya:
YAK = lebih kurang "opocot!!!" atau "oops!!"
DEH? = memohon restu atau persetujuan...lebih kurang "OK?",
GAK = lebih kurang "habis tu.." atau "so.."
PAH? = lebih kurang "GAK"
HO(bunyi naik ke hidung sikit ) = "ya lah.." atau "yes"
DOCK? = lebih kurang "bu(kan)?", "betul tak?" atau "isn't it?"
LAMOKEY = nanti kan


Seperkara lagi, ada diantara perkataan dalam penggunaan biasa loghat Kelantan di anggap TABOO dalam loghat yang lain, atau sekurang-kurangnya tak manis didengar pengertiannya di dalam loghat tempat lain...Yang popular digunakan antaranya:

CEBOCK : kita maksudkan 'cedok', selalunya untuk cecair, mencedok air.
Banyak tempat sebelah pantai barat membawa maksud "basuh berak"(istinja).

PPATAK : kita maksudkan 'paling bawah'. Mencarut bagi mereka...

JEBUR : kita maksudkan 'botol' (kurang popular sebenarnya, tapi org tua-tua masih guna perkataan ni...) Kalau silap dengar, lain maksudnya.

KOTER : kita maksudkan "kelapa tua yang kering tak berair" (ingat slogan CAWAT KOTE?) di kebanyakan tempat, ianya mencarut juga!!

TTINO : kita maksudkan 'perempuan' t! api bila sebut BETINA, ramai yang marah.(begitu juga JATE...)  
AIR TUAK : kita minum di bulan puasa, buat berbuka!!! Bagi orang luar, TUAK adalah Haram (sama taraf dengan TODI & ARAK...)Yang fresh & manis tu dipanggil NIRA.

NNATE : kadangkala "simbol" kemesraan antarakawan...cuba direct translate jadi BINATANG... Boleh bergaduh nanti...
SUKU SAKAT : bagi kita,bermaksud "tidak kena mengena", bagi org KL,ia bermaksud "kaum kerabat" contradict betul!!!sprt gak perkataan bujang (buje)membawa erti janda kl di kelantan.
SIAL = sembuh


Biasanya perkataan yang berakhir dengan`an','am','ang' diganti dengan `e'.
cth :
Jangan=jange
Lengan =lenge
ayam = aye
Geran = gere
Pisang = pise
Malam = male BUT NEVER NEVER & NEVER apply this formula on words like
pelam(mangga) & pelan.(nanti jd lain lak.)

Akhir sekali, peranan "SABDU" dalam loghat Kelantan. Begitu besar dan boleh membezakan langit dengan bumi.Sekadar contoh, Tanpa 'sabdu' orang boleh patah gigi kerana MAKAN KANTIN, sepatutnya disebut MAKE KKETENG (eating at the canteen)!!!

Atau salah faham antara TAK PAKAI (not wearing) dengan TOK PPAKA (useless).Atau keliru diantara KECEK(tipu) dengan KKECEK (bercakap) dan juga banyak di ringkaskan pecakapan sprt : make kkeda (makan di kedai) maye ssejid (sembahyang di masjid)tido lluar(tidur di luar)

Introducing 2 you MatLuthfi90

-Bersambung- aka -To be continue-

Aku dulu, sekarang & masa depan..


Mmg itu lah yg aku dok piker2 sedari tadi..

Hmm, apa achievement terbaik aku? ade kottt.. kemonnn. Takkan ulat dalam batu boleh hidup, ini pulak seorang aku. Manusia pulak tu..

Sori guys kalau entry aku kali ni agak menggelikan ketihak2 kalian. Aku dah lama tak layan bluess.. bukan layan cerita2 Rusia haaa! Hahaha!

Aku tgk org lain especially kawan2, sepupu2.. ramai yg dah kawen, beranak pinak pon sudaaa.. Adoii! Sedey siott mengenangkan naseb diri. Masa aku belum sampai lagi untuk mengecap nikmat2 rumah tangga.. nikmat2 ni pon aku tau dari cerita2 Rusia gak. Best layan di kala.. Ooops! Terlajak pulak wakakaka!


Ape pon, life must goes on.. Selagi kita berusaha, pasti boleh berjaya<ayat klise jek..>

Esok ape pulak yg aku kena buat.. hidup ni macam satu landasan keretapi. Yg lain nya takde stesen tempat berhenti,, kalau ade pon, maybe aku takde dah kat dunia ni. Tu pasti! Semua orang mesti akan pergi menghadap yg Esa satu hari nanti. Yang membezakan.. cepat atau lambat aje :)

Dah berapa patah perkataan karangan aku malam ni? Ni kalau cikgu BM aku tau aku guna bahse2 cenggini, masak aku. Tentu2 nya diorang sedih sebab aku tak ikut tunjuk ajar yg betol pasal 'Tatabahasa' dan 'Nahu' Bahasa Melayu. Maafkan aku wahai cikgu2 BM ku sekalian & terima kaseh atas tunjuk ajar selama ini.

Dah2! Masuk tido la wan oiii. Ko tu dok tahan ngantuk dari tadi. Dan sesungguhnya ayat2 yg keluar di masa penulisan ini berlaku adalah secara SPONTAN. Fuhh! Tahniah untuk diri sendiri sebab dah lama tak mengarang ayat2 dengan kadar yg panjang macam ni ahahaha! Adios Amigos!

Walaupon Hari Ibu belum sampai lagi, tak salah rasanya untuk wish kat mak aku 'Selamat Hari Ibu'.. With love from Along<kantoi dah! aku anak sulong>

-Bersambung- aka -To be continue-

WAYS TO TURN MEN DOWN?


Hahahahahahaha!

Eventhough I'm look like a man but I have sense of humour. That's why I really want to share this entry with you all out there :p. What I want to share is 'Ways To Turn Men Down'.. Lolz! And I like these so much..


HE: Can I buy you a drink?
SHE: Actually I'd rather have the money.

HE: I'm a photographer. I've been looking for a face like yours.
SHE: I'm a plastic surgeon. I've been looking for a face like yours.

HE: Hi. Didn't we go on a date once? Or was it twice?
SHE: Must've been once. I never make the same mistake twice.

HE: Will you go out with me this Saturday?
SHE: Sorry. I'm having a headache this weekend.

HE: Your face must turn a few heads.
SHE: And your face must turn a few stomachs.

HE: Go on, don't be shy. Ask me out.
SHE: Okay, get out.

HE: I think I could make you very happy.
SHE: Why? Are you leaving?

HE: What would you say if I asked you to marry me?
SHE: Nothing. I can't talk and laugh at the same time.

HE: Can I have your name?
SHE: Why? Don't you already have one?

HE: Shall we go see a movie?
SHE: I've already seen it.

HE: Where have you been all my life?
SHE: Hiding from you.

HE: Haven't I seen you some place before?
SHE: Yes. That's why I don't go there anymore.

HE: Is this seat empty?
SHE: Yes, and this one will be if you sit down.

HE: So, what do you do for a living?
SHE: I'm a female impersonator.

HE: Hey baby, what's your sign?
SHE: Do not enter.

HE: Your body is like a temple.
SHE: Sorry, there are no services today.

HE: If I could see you naked, I'd die happy.
SHE: If I saw you naked, I'd probably die laughing.

HE: Where have you been all my life?
SHE: Where I'll be the rest of your life - in your wildest dreams.


SO, ARE YOU A WOMEN WHO NEED SOME LAUGH OR A MEN WHO HAVE A SENSE OF HUMOUR?

Amboi2! Nasib baik kami ni bukan laki2 tulen..Tak kuasa mak tau!

-Bersambung- aka -To be continue-

Gila Excel - Brilliant!!!


Apa dia yg gila excel ni? Tapi sebelum tu wokmer* kena teka dulu gambar apa kat bawah ni :

*wokmer = korang <loghat Pahang>




Ya, betol dah korang teka tu. Ini merupakan MS Excel yang korang selalu guna nak buat jadual waktu, data pengumpulan getah skrap, maklumat pelajar ponteng sekolah dan banyak lagi kegunaan yg lain. Tapi dengan mengikut langkah2 seperti di bawah :

1.Buka file terlampir   <sesiapa yg mahukan FILE MS Excel ni, boleh tinggalkan email di shoutbox atau ruangan komen, saya send by email aje>                                           
2.Tekan Ctrl+A                                                    
3.Klik Format - row - height - masukkan angka 15.33                
4.Klik Format - column - width - masukkan angka 2.4              
5.JRENGG!!! Anda pasti kagum akan hasilnya. Benar2 GENIUS!!!

Ini lah hasilnya... Walla!

Siapa sangka Excel boleh buat macam tu hoho! Sama ada org yang cipta ni gila Excel atau memang dia tak de kerja lain.... Yg pasti, aku nak 'reveal' rahsia macam mana nak buat lukisan dengan MS Excel ni, sila rujuk video yg terlampir di bawah.. Kalau nak try test, ringan2 kan jari & selamat mencuba & good luck!


-Bersambung- aka -To be continue-

Interesting question huh!.............So, think about it


Today I got One Interesting Question Only...
                                                
What would happen, if our earth starts rotating 30 times faster than it normally does?            

                                                                         
Guess what?                                                               

.                                                                           
..                                                                                                                                                   
......                                                                    
think +..                                                               
..........                                                                
................                                                          
..................                                                        
.........................                                                 
................................                                          
.....................................                                     
................................                                          
..........................                                                
.....................                                                     
.................                                                         
............                                                              
........                                                                  
.                                                                         
.                                                                         
.                                                                         
.                                                                         
.                                                                         
.                                                                         
.                                                                         
........                                                                  

                                                                           
Guess what? We would get salary everyday :p.. Then pay bills everyday.. Shopping everyday..


Gosh! That's mean you'll getting OLD & OLD too soon!


-Bersambung- aka -To be continue-

Aku yg giler Youtube.. korang?


Today, I don't have any idea for the post or entry.. Sighh!

Online & surfing tgk video2 kat Youtube aje beb.. But, you know what? It not a waste of time at all :)

Thanks to all the UPLOADERS for such interesting vids that you put there.. Saya mau sharing.. and caring pon ok jugak kot untuk sape2 yg sudi datang bertandang ke mari hahaha!


Bila tgk video ni, aku tak perasan bila mase my NOSE WATER & MOUTH WATER keluar.. Tu sebab kita digalakkan tutup mulut or hidung mase bersin.. kalu tak naseb la sesiapa yg korang dermakan semua WATER tu hehe..



Tak lupa juga KUASA KATA2 dalam video kat bawah ni very NICE! Kata2 yg klise lagi biasa tak mampu meruntun hati manusia2 sekarang..



Ingat tak aku ade HAPLOD satu video NABIL SI PEMAIN PIANO LALAT.. Maybe korang boleh jadi macam dia & belajo main piano secara INTERAKTIF sekali dgn video kat bawah.. Bertindak ikut arahan ye


Nota bawah tanah : Kalau korang ada vids yg NICE, boleh lah kongsi kat ruangan komen.. aku pon nak tgk gak wei! Korang caring tak..? So why not just sharing :p


-Bersambung- aka -To be continue-

SOOOO ACCURATE!!! Must try!!! Rugi Kalau tak nak cuba..


Hmm, tak sangka betol kuiz kat bawah ni.. Mmg tepat betol lepas aku berjaya pilih buah kegemaran aku.. mmg 'tak sangka'... Tersirat di sebalik tersurat.. Try la pulak nasib korang tu. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam beb!.. Lets start now..


In the middle of the table is a round food tray with five kinds of fruits on it.
They are:

a. Apple
b. Banana
c. Strawberry
d. Peach
e. Orange



Which fruit will you choose?
Please think VERY carefully and don't rush into it. 
This is great, I was astounded! Your choice reveals a lot about you!









Test results: Please SCROLL DOWN..
.
.
.
.
.
.
Please SCROLL DOWN
.
.
.
.
.
.
Just a little bit..
.
.

If you have chosen:


a. Apple: That means you are a person who loves to eat apples b. Banana: That means you are a person who loves to eat bananas c. Strawberry: That means you are a person who loves to eat strawberries d. Peach: That means you are a person who loves to eat peaches e. Orange: That means you are a person who loves to eat oranges


I hope you find fulfillment in this new insight about yourself.
May it bring you peace and understanding, tranquility and all that other profound stuff.



Hmmm
.
.
Also I bet that right now you would like to find me and kick my a** hahaha!



P/S : I also the victim here, we are all the same man! Hahhahaha!


Jangan tanya ape kena-mengena pic ni dgn kuiz tu. Don't ask me! Im innocent! Hahaha!

-Bersambung- aka -To be continue-

Soon on Malaysia's Best Network! It's IPHONE 4


It is not a dream anymore. Soon enough, Celcom Axiata Berhad will be promoting the first ever IPHONE 4 coming in with their attractive voice/broadband packages not just like before limited only for Blackberry, Nokia etc..

Kalaulah dulu IPHONE hanya dari Maxis atau Digi sahaja, sekarang orang ramai ada satu pilihan telco yang lain dan terbaru.

Kat bawah ni ialah print screen yg aku dapat ambik dari main page website Celcom.


 
Kalau berminat, korang bolehlah klik untuk REGISTER & pilih pakej2 yg korang nak untuk dapatkan IPHONE 4 impian korang tu ye.
Dah dapat nanti, senyum sampai ke telinga la hahaha!





-Bersambung- aka -Bersambung-

Penahanan awam aka 'Citizens arrest'


*** Video yang ditunjukkan dalam entry kali ni mungkin akan membuatkan korang takut, sedih, marah atau meluat.. Parent Guidance atau Pengawasan Mak Bapak amat2 lah diperlukan.. Kalau takut, senang aje.. JANGAN TENGOK!

Arini aku blogwalking lepas balik dari kerja siap tak makan apa2 lagi tadi.. Entah apa angin aku.. aku pon tak tau hahaha!

Aku start dari satu ke satu blog.. sampai aku tengok satu video WAD GILA sampai abes kat satu blog tu.. Kan lepas abes video, kalu stended ambek dari youtube.. mesti ade suggestion video2 yg related.

Aku try la klik sesedap jari aku ni, terlayan la pulak citer2 org wad gila.. tapi tah macam mana aku boleh tengok video2 org dok gadoh sampai berdarah. Dah macam WWE aku tgk tapi yg kat dalam tb tu tak real! Yg aku tgk dalam video2 ni REAL lagi REALITI dowh!

Dari org dok gado2 tu la aku tertengok PERAGUT, PENCURI MOTO, PENCURI DUIT MASJID dan sebagainya<chais! ayatt> kena belasah.. Fuhhh! Dan2 aku teringat istilah 'CITIZENS ARREST' atau pon PENAHANAN AWAM..kalau tak betol istilah Melayunya, tolonglah betulkan ye.

Kat bawah ni seorang PERAGUT dibelasah setelah org awam berjaya menangkapnya.. Sungguh malang nasibnya pada hari tu..



Lepas tu korang boleh tgk PENAHANAN AWAM yg dibuat keatas PENCURI DUIT DALAM TABUNG MASJID.. Apa lah naseb diorang ni, malam tu BULAN GELAP kottt...

Tak dilupakan juga untuk PENCURI2 GETAH SEKERAP TEGAR! Ade jugak yg upload video 'WRESTLEMANIA' untuk korang.. Siap dengan menu pembuka selera, GETAH SEKERAP MENTAH!

Last but not least, CITIZENS ARREST untuk si PENCURI MOTOSIKAL.. Teringat pulak motosikal 125Z Yamaha warna kuning aku yg hilang 8 tahun lepas.. Kalu lah pencuri tu tak naseb baek, nahas macam mamat dalam video ni.. Muntah darah dibuatnya!


Natijahnya, bukanlah keganasan atau cara belasahan yang saya mahu kongsi disini untuk mereka2 yg dah buat salah. Tetapi apa yang lebih penting, padah yang menanti sekiranya golongan penjenayah2 ini ditangkap oleh orang awam<Hahaha! Aku pakai ayat2 wartawan 999 nih>

Citizens arrest atau penahanan awam ini di kalangan warga Malaysia rata2nya berakhir dengan sang penjenayah ibarat separuh nyawa dibelasah... Itupun bergantung pada berapa lama pihak polis untuk sampai ke tempat kejadian. Lagi lambat, maknanya jadik lauk je lah penjenayah tu kena sampai lembik.  Saya percaya perkara sebegini turut terjadi di mana2 negara pon di dunia ini.

Wan USJ mengundurkan diri untuk ehblogakukeni.blogspot.com...

**Update**
Video yg terbaru ni takde kena-mengena dengan CITIZENS ARREST atau pon PENAHANAN AWAM.. Saja nak ajak korang gelak2 dengan mamat Kanada, RUSSEL PETERS nih.. aku suka part yg dia sebut "SOMEBODY WILL BE GOT HURT.. REAL BADLY".. LOL!

-Bersambung- aka -To be continue-

Bila Nabil VS Bruno Mars.. Jadik la NANOBIL MARS hahaha!


Macam entry aku yg lepas2, aku mmg dah cakap aku mmg minat lagu2 mamat omputih nama Bruno Mars.

Lepas tu pulak aku mmg tgh hangat dok layan cenel Warna - no 132 kat pakej Mustika, tak pasal2 kena beli hahaha! Bijak2 strategi org2 estru nih..

Bukan apa, aku syok dok tgk Maharajalawak skang ni.. tambah2 pulak baru2 ni Nabil si telingo capang dok spoof aka parody lagu Bruno Mars-Grenade.. Mmg terbaek bro! Aku salute, tabik spring kat Nabil ni sebab dia tak hancor kan lagu tu, tambah2 dgn gaya pemain PIANO LALAT dia tuh hahahaha!

So, kat bawah ni aku letak video diorang yg aku ambik dari Youtube.. one at a time, aku start dari Nabil dulu.. lepas tu video & lagu asal Bruno Mars.. Enjoy!

Nabil Si Pemain Piano Lalat -Lagu Untuk Boss Den Yang Den Tak Suko Tu

Buat tu, buat ni
Itu yang aku dengar tiap-tiap hari sejak aku di sini,
Waiter, cashier.. cleaner, customer.. semuanya aku, semuanya aku
Amek anak kau balik dari sekolah pun kerja aku,
Lepas tu nak kena hantar pulak dia pergi mengaji.. dekat Kg Baru

Aku buat semua FOR YOU!
Aku kerja semua FOR YOU!
Aku jadi babu FOR YOU!
Owh oh Uhh Owh
Nasib lah aku ini,
Makan tidur dekat sini,
Kalau tak dah lama,
Ku bakar kedai ni..

Oo yeah yeah,
Roslan.. Kadir,
Kena buang sebab diorang curi pencungkil gigi,
Pocat pocat,

Boss Jahat..Boss Jahat,
Itu la panggilan yang patut ku bagi,
Yang patut ku bagi,

Dah lah gaji aku sikit,
Itu pon kau tak pernah nak bagi,
Ikut hati aku,
Orang macam kami dah lama,
Aku, Aku,
Aku bagi kaki!




Bruno Mars - Grenade

Easy come, easy go
That's just how you live, oh
Take, take, take it all,
But you never give
Should of known you was trouble from the first kiss,
Why were they open?
Gave you all I had
And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, you did
To give me all your love is all I ever asked,
Cause what you don't understand is
I’d catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah)
Oh, oh
I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby;
But you won't do the same

No, no, no, no
Black, black, black and blue beat me till I'm numb
Tell the devil I said “hey” when you get back to where you're from
Mad woman, bad woman,
That's just what you are, yeah,
You’ll smile in my face then rip the breaks out my car
Gave you all I had
And you tossed it in the trash

You tossed it in the trash, yes you did
To give me all your love is all I ever asked
Cause what you don't understand is
I’d catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah)
Oh, oh
I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby;
But you won't do the same

If my body was on fire, ooh
You’ d watch me burn down in flames
You said you loved me you're a liar
Cause you never, ever, ever did baby...
But darling I’ll still catch a grenade for ya
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah)
Oh, oh
I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby;
But you won't do the same.
No, you won’t do the same,
You wouldn’t do the same,
Ooh, you’ll never do the same,
No, no, no, no



 Gambo aku ngan Nabil ni diambil mase aku keja sekejap kat Astro, channel@15 dulu. Mase tu Nabil baru menang Raja Lawak Musim 2 <Abaikan kualiti gambo sebab kamera aku mase tu tak canggih..>
 
-Bersambung- aka  -To Be Continue-

Don't Drink & Drive!


Citer ni member aku yg beritau. Sampai nak pecah perut dibuatnya. It happen at Jalan Loke Yew. Satu malam tu kawan pompuan ni la, dia baru jer balik dari party, tak tahu how many glasses dia minum ler tapi memang dia betul-betul mabuk.

So masa on her way home she got blocked from the police officer and asked for her driving license and so on but unfortunately at the same time tu, there was an accident happen a cross the road. Quite major jugaklah accident and the policeman leave her and rushed to the accident scene.

So this stupid girl dah gabra tak tahu nak buat camne, she just ran off back to her car and head straight back home in Klang. So the next morning polis datang ketuk pintu rumah dia dan polis tu tanya dia, "AWAK PEGI MANA MALAM SEMALAM?"

Pompuan ni pulak jawab, "TAK KEMANA ENCIK. SAYA KAT RUMAH JER."

So polis tu tanya lagi, "BETUL KER???"

Pompuan tu jawab, "BETUL ENCIK. SUMPAH SAYA TAK GI MANA2, TANYA LER NGAN
HOUSEMATE SAYA."


So polis tu kata, "YE KER? (sambil tergelak) MARI SINI, KELUAR JAP"

Lepas tu polis tu tunjuk, "HA!!! ITU KETA SAPA TU??"

Pompuan tu macam nak pengsan sebab dia dah terbawak keta polis yg malam tadi balik rumah, dia ingat keta dia sebab kaler sama warna putih (wira) cuma keta dia takde sticker polis kat tepi pintu jer.

Tak pasal2 kena saman RM1000 dan gantung lesen 1 tahun.

Naseb ko larr.. Hahaha!

Ni kete polis skang.. kalau pompuan tu dapat bawak, merasa la jugak bawak evo.. Weee!


-Bersambung- aka -To be continue-

Buat lagi! Jangan benci kucing Budin oii!


Budin seorang yang amat benci pada kucing, entah apa silap yang telah dibuat oleh kucing padanya tiada siapa yang tahu.

Walaupun begitu, jodoh pertemuan sememangnya ketentuan Ilahi, Budin bertemu

jodoh dengan Gayah yang sememangnya amat suka dan cinta pada kucing. Bukan itu sahaja, sebelum berkahwin dengan Budin, Gayah sudah sedia ada membela seekor kucing siam.

Maka dari hari ke hari, bertambah benci dan meluatlah Budin pada kucing terutama si Tompok, kucing siam peliharaan isterinya. Apa tidaknya, Gayah lebih memberi tumpuan kepada si Tompok dalam kehidupan sehari-hariannya.
Hal ini membuatkan Budin beranggapan, Gayah lebih sayang si Tompok berbanding dengan dirinya.

Akibat tidak mahu terus tertekan dengan keadaan ini, Budin membuat rancangan untuk mengusir si Tompok dari hidupnya dan hidup isterinya, Gayah. Maka, bermulalah dengan rancangan jahat Budin.

Pucuk dicita ulam yang mendatang, ketika isterinya sedang asyik mandi , Budin dengan tanpa segan silunya telah menangkap si Tompok, disumbat dalam karung beras Mehsuri. Tanpa berlengah terus merempit motor kapcainya sehingga jauh dari rumahnya , lebih kurang 10 km lalu dihumbanlah si Tompok

tanpa belas kasihan. Dengan hati gembira, baliklah dia ke rumah dengan siulan mengikut rentak lagu Cindai nyanyian Siti Nurhaliza.

Tapi, kegembiraan hanyalah sementara bila tiba di rumah si Tompok dengan sombong bongkaknya melanggok depan pintu lagaknya menyambut kepulangan Budin. Sakitnya hati Budin tak dapat digambarkan.

Besoknya, Budin meneruskan rancangan jahatnya. Kali ini lebih jauh dibawa si Tompok, 20 km dari rumahnya. Tetapi seperti semalam Tompok berjaya mendahuluinya pulang ke rumah. Budin tidak putus asa begitu sahaja, alang-alang peluk pekasam, biar habis basah sampai ke pangkal lenggan.

Maka nekadlah Budin, kali ini dia bukan sahaja hendak buang Tompok lagi jauh tapi dibawanya Tompok pusing-pusing dahulu. Habis semual jalan ditempuh, sekijap ke kiri, sikijap ke kanan, yang lurus, yang bengkok, segala kona, segala selekoh habis dirempitnya dan akhirnya si Tompok dibuang begitu sahaja.

Selang berapa minit kemudian, Budin menelefon Gayah.
Budin: Ayang, Tompok ada kat dalam rumah tak, tanya Budin dengan penuh suspen lagi berdebar-debar...

Gayah: Ada, ada dekat depan pintu tu ha, Kenapa? tanya Gayah keheranan.

Budin: Panggil dia! herdik Budin dengan nada yang tinggi...

Gayah: Kenapa? tanya Gayah lagi.

Budin: Aku nak tanya dia, bagaimana nak balik ke rumah. Aku sesat ni..



Gambar sekadar hiasan :Tadi masa aku nak letak gambo mamat Budin, aku cari lah kat Google Image.. sekali yg kua ni diaa haaa.. coco BUDIN! Budin gak kan..


-Bersambung- aka -To be continue-

Gula itu SUGAR..


Entry kali ni nak kongsi satu 'presentation' yg agak MABELES! POWER!

4.2 gram adalah bersamaan 1 sudu teh GULA. Jadi dalam 'presentation' ini pulak menyamakan 1 sudu teh dgn 1 KIUB!

Itulah yg aku aku cakap 'It so presentable'. Menarik, unik & senang nak paham :P

Walau pon korang dah tahu tapi mungkin cara ni lebih membuka mata dan mungkin dapat menyedarkan kita untuk berhati2 barangkali.. Ingat, SATU KIUB = 1 SUDU GULA.








































Hmmm.. Goner gaya sekang ni wehh?** Sedap semua tuuu tapi jgn selalu2 makan nanti...
** Macamana sekarang ni wei?


-Bersambung- aka -To be continue-

Antara yg lawa dan tidak..apa kata lelaki?


Koi* nak cakap banyak tak guna, nak tembak pon tak kena, abes nak buat macamana, wokmer** baca aje laaaa..



Kalau perempuan lawa pendiam
Lelaki akan cakap: wow, ciri-ciri isteri idaman...
kalau perempuan tak lawa pendiam
Lelaki akan cakap: eh tak reti komunikasi betul...

kalau perempuan lawa berbuat jahat
Lelaki akan kata: musti ada krisis dalaman nih... kasihan
kalau perempuan tak lawa berbuat jahat
Lelaki akan cakap: dah lah tak lawa, perangai pulakhuduh...

kalau perempuan lawa menolong Lelaki yang diganggu
Lelaki akan cakap: heroin sejati... !
kalau perempuan tak lawa menolong
Lelaki yang diganggu Lelaki akan kata: taktik nak ngorat lah tu...

kalau perempuan lawa dapat Lelaki handsome
Lelaki akan kata: ok juga lah... .
kalau perempuan tak lawa dapat Lelaki handsome
Lelaki akan kata: kasihan..mesti kena bomoh lelaki itu!

kalau perempuan lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu betul mamat tu... .
kalau perempuan tak lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata:... patut pun kena reject...

kalau perempuan lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: perasaannya halus... penuh kasih sayang
kalau perempuan tak lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...

kalau perempuan lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: entah dato' mana bela ini...
kalau perempuan tak lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: musti anak org kaya ini...

kalau perempuan lawa tak mahu bergambar
Lelaki akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
kalau perempuan tak lawa tak mahu bergambar
Lelaki akan kata: sedar pun diri...

kalau perempuan lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: caring sungguh... .
kalau perempuan tak lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: nak tunjuk caring lah tu... .

kalau perempuan lawa bersedih hati
Lelaki akan cakap: dont worry..i will make u happy forever
kalau perempuan tak lawa bersedih hati
Lelaki akan kata: sikit-sikit nak nangis!! mengada2...

kalau perempuan lawa masak
Lelaki akan kata: dah lah lawa, pandai masak pulak tu...
kalau perempuan tak lawa masak
Lelaki akan cakap: entah sedap ke tak ?

kalau perempuan lawa main-main miss call
Lelaki akan kata: tak mengapa...
kalau perempuan tak lawa main-main miss call
Lelaki akan cakap: anda ni tak ada kerja lain ke... tgh sibuk ni tau..

kalau perempuan lawa hantar2 email
Lelaki akan kata: sukenya... .
kalau perempuan tak lawa hantar2 email
Lelaki akan cakap: balik2 email dia... boring


Nota bawahan : Kalau korang ade nampak laki2 tu, bagitau aje kat sini.. hehe

 Aik! kenape lah gambo pulak gambo koi dikaitkan dgn laki2 macam tu wehh? Kesian la kat koi ni, sayangilah warga tua



*<Koi pengganti diri SAYA>
**<Wokmer pengganti diri KORANG>
Dua2 ni loghat Pahang

-Bersambung- aka -To be continue-

18SX: Untuk yg GATAL sahaja!


Cerita ni mmg cerita dalam KELAMBU seno nye tapi aku tak kira aku nak bagitau jugak!

Sebabnya cara penceritaan nye tu berbunga2, takde straight to the ampang point hahaha! Kira takde la guna WORDS yg terlampau but at the same time.. korang baca la terus ok!

So credit untuk blog ni : chesterisa


Limah atau nama singkatannya Mah baru saja berumahtangga dgn suaminya
Seman atas dasar pilihan keluarganya dan tinggal di kawasan perkampungan.
Walaupun Seman sengau orangnya, Mah tak kisah malah mereka begitu bahagia
dan tiada sebarang masalah yg terlalu besar sama ada dari segi komunikasi,
nafkah zahir atau pun batin. Cuma ada kalanya Limah tak dapat nak memahami
apa yg suaminya cuba nak bagitau.

Pada suatu malam Jumaat, mereka berdua bersetuju untuk membuka 'kaunter
pembayaran nafkah batin'. Kali ini Seman agak letih sedikit disebabkan pd
siangnya tadi dia pulun toreh getah sampai 10 ekar. Maka Seman tidak mahu
bekerja keras untuk sesi tersebut dan dia mengambil keputusan untuk
berperanan sebagai 'rg bawahan' sahaja. Setelah tiba waktu yg sesuai,
Seman pun berbaring terlentang dan 'transaksi pembayaran' pun bermula.

Nak dijadikan cerita, dalam masa urusan tersebut seekor semut api telah
jatuh dari siling ke atas katil dan merayaplah sehingga terjumpa dgn dua
buah 'batu lembut' kepunyaan Seman. Oleh kerana pada masa itu semut
tersebut mendapati 'batu2' tersebut seperti hendak melompat2 bagaikan nak
menindihnya maka semut api tersebut terpaksa mempertahankan diri dgn
menyepit sekuat hatinya 'batu lembut' tersebut..

Seman yg dari tadinya sedang asyik "hedap..hedap. ." tiba2 terkejut dan
merasa sakit lalu bersuara dgn agak kuat sedikit..

Haduh Mah..hemut.. hemut..hemut. ." kata Seman.

"Dah kemut ni bang" jawab Limah.

"Hemut... hemut...hemut. .. higit helur hahu " sambung Seman yang cuba
cabut anunya. Tapi masih dihalang oleh Limah.

"Dah kemut dan gigit kuat dah ni bang. Nak kemut dan gigit macam mana
lagi" sambung Limah lagi dalam nada merenggek berahi.

"Laaa Mah... haduhhhh.... hemut higit hagi huat" celah Seman.

"Bang.. tgh kemutlah ni..nak gigit kuat camna lagi... Dah habis gigit dah
ni..." sampuk Limah.

"Iskh...iskh. .ishk.. hak haham la Mah ni. Hahu hata hemut hat helur hahu.
Haku nak habut hulu" balas Seman.

"Masa ni mana boleh cabut bulu bang, kok ya pun tunggu la selesai dulu
baru cabut bang" balas Limah yang hampir kecewa kerana ganguan tersebut.

"hukan.. hemut higit hat helur hahu..."

"mana boleh sampai telur² pun masuk bang..ni dah habis dalam dah ni.."

Limah yg dari tadi sedang asyik menerima bayaran rasa sedikit terganggu
dengan kerenah Seman tidak berapa nak peduli dan tidak mahu berhenti
kerana dia merasakan masa untuknya menutup kaunter sudah hampir tiba.....

Limah semakin laju membuat 'kira2' sedangkan seman dibawah terkulat2
terpaksa memberi bayaran dalam antara sedap dan sakit. Si semut ni pulak
bila keadaan semakin tak menentu kerana gegaran gampa bumi yg semakin
menjadi2, dia pun mempertingkatkan kuasa dalamannya untuk menggandakan
serangan keatas 'batu2' yg mengancam keselamatannya. .

"Haduh Mah... hakit.. hedap..hakit mah.. hemut hat helur hahu mah.. hemut
hakin huat mah hat helur hahu.."
seman sendiri dah tak tau macam mana nak bagitau Limah.. sedap ada..sakit
pun ada..

Limah yg merasakan sudah tiba waktunya untuk dia menutup kaunter, terus
menggandakan kuasa dalamannya untuk membuat 'kira2' dgn laju sekali begitu
juga si semut tadi semakin kuat goncangan 'gempa bumi', maka semakin
kuatlah dia menggandakan serangan.. keadaan berlanjutan lebih kurang 2
minit seterusnya dan dalam masa itulah si Seman tak habis2 bising...

"aaaa....hedap. ."
bila semut api tu ketip kuat...
"aaaaduuuhh. . hakitt.....hemut higit helur hahu.."

Begitulah nasib Seman..Limah sudah tak memperdulikannya lagi.. dia
meneruskan 'kira2' diatas 'bayaran' yg diberikan Seman sehinggalah selesai
'sesi pembayaran'.

Apabila kedua2nya berpuas hati dgn 'transaksi pembayaran' tadi Seman pun
cepat2 bingkas bangun lalu mencapai lampu picit dan menyuluh kearah tempat
yg kena gigit semut api tadi.

"tu hemut hat helur hahu tu.."

"apa ni bng.. kan dah sudah dah.. dah cabut pun.. takkan gatal nak mintak
kemut lagi..?

Seman malas nak betekak lalu dia pun mengambil semut api tadi dan
tunjukkan kpd isterinya..

"laaaaaaaa....semut rupenye!!" kata limah sambil ketawa...


Kalu dalam keadaan sebenar, aku rase mmg dah SURRENDER sape2 yg terlibat tu.. TEWAS AWAL pendek kata hahaha! Sakit tuuu.. Pehhh!

-Bersambung- aka -To be continue-

"UP" .. a 2 letter word


A 2 letter word has a hundred completely different meanings.


  So what is this stuff about English being easy? There is a two-letter
  word that perhaps has more meaning than any other two-letter word, and
  that is "UP"
  It's easy to understand UP, meaning toward the sky or at the top of the
  list, but when we waken in the morning, why do we wake UP ?

  At a meeting, why does a topic come UP ? Why do we speak UP and why are
  the officers UP for election and why is it UP to the secretary to write
  UP a report?

  We call UP our friends And we use it to brighten UP a room, polish UP the
  silver, we warm UP the leftovers and clean UP the kitchen. We lock UP the
  house and! some guys fix UP the old car.

  At other times the little word has real special meaning. People stir UP
  trouble, line UP for tickets, work UP an appetite, and think UP excuses.

  To be dressed is one thing but to be dressed UP is special.
  And this UP is confusing:

  A drain must be opened UP because it is stopped UP .

  We open UP a store in the morning but we close it UP at night.

  We seem to be pretty mixed UP about UP!

  To be knowledgeable of the proper uses of UP, look UP the word in the
  dictionary. In a desk size dictionary,  takes UP almost 1/4th the page
  and definitions add UP to about thirty.

  If you are UP! to it, you might try building UP a list of the many ways
  UP is used. It will take UP a lot of your time, but if you don't give UP
  , you may wind UP with a hundred or more.

  When it threatens to rain, we say it is clouding UP . When the sun comes
  out we say
  it is clearing UP . When it rains, it wets UP the earth. When it doesn't
  rain for awhile, things dry UP .

  One could go on and on, but I'll wrap it UP ,
  for now my time is UP, so.............


  I'll shut UP .....!
 
 
 

Oh yeahh!

-Bersambung- aka -To be continue-

WHO IS RICH & WHO IS POOR


One day, the father of a very wealthy family took his son on a trip to the country with the  
express purpose of showing him how poor people live.



They spent a couple of days and nights on the farm of what would be considered a very poor family.
On their return from their trip, the father asked his son, "How was the trip?"
"It was great, Dad."
"Did you see how poor people live?" the father asked.
"Oh yeah," said the son.
"So, tell me, what did you learn from the trip?" asked the father.
The son answered:
"I saw that we have one dog and they had four.
We have a pool that reaches to the middle of our garden and they have a creek that has no end.
We have imported lanterns in our garden and they have the stars at night.
Our patio reaches to the front yard and they have the whole horizon.
We have a small piece of land to live on and they have fields that go beyond our sight.
We have servants who serve us, but they serve others.
We buy our food, but they grow theirs.
We have walls around our property to protect us, they have friends to protect them."
The boy's father was speechless.
Then his son added,  "Thanks Dad for showing me how poor we are."
Isn't perspective a wonderful thing? Makes you wonder what would happen if we all gave thanks for everything we have, instead of worrying about what we don't have.
Appreciate every single thing you have!

P/S : Look at yourself and live life to the fullest!

-Bersambung- aka -To be continue-

TOKEK oooiii!


Adoiii! Kenapa la ko lari TOKEK? Kalau korang2, wokme2 nak tau.. Aku ade la membela sekor, klik kat sini T.O.K.E.K

Tapi takpe, aku tau ko takkan pi mane2 pon TOKEK oiii.. Pasal nya aku rase bio aje la ko bebas. Ko pon nak idup jugak macam tokek2 yg lain tu.

Tak sangka ko ada lagi kat rumah aku ni , dan buktinya... Gotcha! Hahaha!





Lega hati aku ni TOKEK oiii.. Lagi lega hati aku bila ko bila dah boring dok kat luo tu, ko masuk balik sambil POSING belakang almari baju aku.. Cayalah! Ko mmg my best TOKEK ever lah!




<Dalam hati ni.. 'Siaplah ko bila ko dah cukup 400gram keatas.. hehehe'>


-Bersambung- aka -To be continue-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Oh Belog!

Apesal! Apesal! Apesal!

Blogobo.. Blogobo.. Blogobo

Komuniti Blogger Pahang

Sensei-Itok-WanUSJ-Along Productions. Powered by Blogger.