Ok, aku takdela pandai sangat pasal masak memasak atau apa sahaja berkenaan dapur ni tapi aku nak jugak kongsikan beberapa petua yang seperti kat bawah ni. Sila lah baca dengan rajin ye geng!
MERASA GARAM DALAM MASAKAN
MEMBERSIHKAN KOTORAN PADA SIPUT SEDUT
Rendamkan siput sedut dalam air garam semalaman bagi mengeluarkan segala selut dan kotoran. Keesokannya, barulah dipotong ekornya dan dibersihkan.
MENYEDAPKAN KERANG REBUS
Rebuskan kerang bersama garam tanpa menambah sedikitpun air. Ini kerana kandungan air di dalam kulit kerang sudah memadai untuk memasaknya. Hasilnya, rasa kerang akan lebih manis.
PUDING TAK MUDAH PECAH
Puding sering tidak menjadi? Ada petua mudah untuk anda cuba agar puding tidak mudah pecah. Caranya, ketika memasak puding, sebelum agak pekat, masukkan tiga ketul gula batu. kemudian masaklah seperti biasa. Selamat mencuba!
IKAN KELI GORENG TIDAK BERMINYAK
Bagi mengelakkan ikan keli goreng berminyak, masukkan dua sudu tepung gandum ke dalam minyak yang telah cukup panas. Kemudian, goreng ikan keli seperti biasa. Ikan bukan sahaja tidak berminyak seperti selalu malahan lebih rangup dan garing.
Cukuplah 5 petua yang kat atas ni dulu. Sekadar perkongsian yang baik untuk kengkawan yang sudi menjengah ke mari :).
-Bersambung- -To Be Continue-
0 comments:
Post a Comment